Nederland

Waarom?

Waarom doen we wat we doen? Waarom kopen we vandaag dit ene huis en niet het vorige, dat we gisteren bezichtigd hebben? Waarom zijn we getrouwd met deze persoon en niet met die andere, die ook heel lief was? Ik durf te beweren dat we het antwoord meestal niet kennen.

Volgens mij worden veel van onze daden bepaald door een ingewikkeld, onzichtbaar netwerk van oorzaken, motieven en beweegredenen — een ondergronds web van instincten en veelal onbewuste driften. We overzien dat netwerk nauwelijks. Meestal zoeken we achteraf naar een simpele, voor iedereen navolgbare reden voor wat we zojuist gedaan hebben en negeren we alles wat we niet begrijpen omdat we nu eenmaal van duidelijkheid houden.

Waarom wil ik Nederland verlaten om in een ander land te gaan wonen? Als ik eerlijk ben: ik weet het niet. Ik kan er heel flauw aan toevoegen: waarom zou ik eigenlijk niet gaan? En dat is best een goed antwoord. Waarom niet? Ik zou waarschijnlijk niet weggaan als ik in Nederland een fijne baan had, of een dierbare geliefde. Vermoedelijk zou ik ook niet vertrekken als ik aan mijn huis gehecht was. En als ik deel uitmaakte van een hechte gemeenschap van mensen, met wie ik een toekomstvisie deelde, zou ik graag bij hen in de buurt blijven. Maar dat is allemaal niet zo. Ik ben bijna 63, ik ga met pensioen, ik ben alleen, heb mijn huis verkocht en kan overal wonen. En ik heb oprecht zin in die toekomst. Dat is het simpele en eigenlijk ook het meest veelzeggende antwoord.


Wil je updates in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.