Gebeden

Uw naam, God

Hallo God,

Mag ik even met U over Uw naam praten? Die naam ‘God’ ken ik al sinds mijn vroege jeugd. Ik leerde destijds van de pastoor en de nonnen dat U Onze Vader in de hemel was. Op plaatjes werd U afgebeeld als een sterke oude man met een baard, en met een lang kleed aan. Die indrukken komen nu nog af en toe in me op als ik Uw naam gebruik.

Eigenlijk zou ik die beelden van vroeger willen vergeten en Uw naam voortaan verbinden met een ander idee, een ruimer, rijker, abstracter en onbegrensder idee. Ik heb er over nagedacht of ik een ander woord zou kunnen zoeken – U heeft over de hele wereld immers zo veel verschillende namen – maar mijn hart brengt me toch steeds weer terug naar de cultuur waarin ik ben opgegroeid, waar ik uit voortkom. Dus kom ik telkens weer uit bij dat ene vertrouwde woord: ‘God’.

U heeft inmiddels gemerkt dat ik af en toe tot U probeer te bidden, beste God. Dan sluit ik mijn ogen en dan begin ik in stilte tegen U te praten. Ik doe dat nog niet zo lang maar ik ben nu al aan onze gesprekjes gehecht geraakt. Ze helpen me, die kleine gebeden. Ze doen me goed.

En dan spreek ik U dus met Uw naam aan. Dan begin ik met: ‘Hallo God’ of ‘Beste God’. Vervolgens deel ik bepaalde gedachten met U. Ik vertel over de dingen die me bezighouden. Soms bid ik voor kracht, of doorzettingsvermogen, of discipline, of inzicht. En terwijl ik zo bezig ben met mijn innerlijke dialoog met U, gebruik ik regelmatig Uw naam, ‘God’.

Enfin, ik vertel U niets nieuws want U was er zelf bij.

Ik wil alleen maar even vertellen dat de naam ‘God’ zich in mijn hoofd langzaam losmaakt van de oude beelden, en dat het woord nieuwe betekenissen in zich op zuigt. Dat is iets moois, vind ik. Dat bevalt me. Zo kom ik dichter bij U.

Hartelijke groet,
Joost


Ga naar: inhoudsopgave miniaturen.