Huis of Thuis

Huis of Thuis?

Vandaag ben ik op deze site begonnen aan een nieuw lijstje met ‘popsongs’ waarvan de tekst gaat over het verlaten van je huis en het zoeken naar een thuis. Het zijn liedjes over afscheid en verlangen — over op pad gaan, reizen en aankomen. Ik heb die pagina ‘Songs of Restlessness’ genoemd. (Link hieronder).

Een van de nummers die ik voor die lijst heb uitgekozen is getiteld: ‘A House is not a Home’. Ja, dat klopt, maar hoe komt dat? En waarom is dit land, Nederland, voor mij wel een prima huis, maar geen thuis?

Dat is eigenlijk de kernvraag van dit reisverslag in wording. Daar zal ik het vermoedelijk nog vaak over hebben (ik waarschuw de lezer maar alvast). Hierbij een eerste aanzet…

De overeenkomsten tussen een huis en een woonland zijn eigenlijk heel treffend. Nederland is een degelijk en goed georganiseerd huis. De fundering is van stevig beton, er zijn uitstekende bakstenen gebruikt en het dak is van topkwaliteit. In dat huis is alles tot in de puntjes geregeld. Er zijn hypermoderne systemen aangelegd — voor heet en koud water, gecontroleerde ventilatie, een topklasse internetverbinding, een state-of-the-art televisie, een slimme energiemeter… Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan maar de lezer heeft mijn punt al lang begrepen.

Is dit huis, Nederland, ook een thuis? Die vraag heb ik mezelf regelmatig gesteld. En het antwoord werd uiteindelijk: ‘Neen’. Ik voel me niet meer thuis in Nederland. Klinkt dat melodramatisch? Volgens mij niet. Negatief? Nee hoor, gewoon eerlijk. Zijn het grote woorden? Ach, laat ik ons aller vriend Harry Mulisch maar eens citeren: ‘Waarom zo bang voor grote woorden?’

Hier laat ik het voor nu even bij, lieve lezer. Ik ga uw goede wil en uithoudingsvermogen niet op de proef stellen — althans, nu nog niet. Het moge duidelijk zijn dat dit geen reisverslag met gezellige foto’s van exotische gerechten en romantische zonsondergangen wordt. Betreden op eigen risico! 🙂

(Wordt vervolgd)

Ga naar de pagina ‘Songs of Restlessness‘.


Wil je updates in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.