Reis

Een verhitte auto en menselijke warmte

Nadat de eerste dagen van mijn reis vlekkeloos zijn verlopen, kom ik nu problemen met de auto tegen. De motor wordt te warm, regelmatig brandt er een rood lichtje dat duidt op oververhitting. Met dat probleem arriveerde ik gisteren na een lange reisdag — met veel afkoelpauzes — bij mijn hotel in Baskenland (vlak onder Bilbao), en daar werd ik heel aangenaam verrast.

De eigenaars, een echtpaar, hadden een bevriend stel op bezoek. De twee mannen gingen meteen onder de motorkap kijken. Ze konden het probleem niet oplossen, ook niet nadat er nog een bevriende automonteur was gebeld, maar er werden al gauw plannen gemaakt om mij de volgende ochtend (vanochtend dus) naar een Ford garage te brengen.

De avond viel, we dronken we met z’n allen op het terras een glaasje. Op een zeker moment nodigde de vrouw des huizes me uit om mee te eten. Even later zaten we met z’n vijven aan tafel (de drie jonge kinderen van de twee stellen zaten in een hoekje aan een kleiner tafeltje van een grote pizza te smullen). In ons beste Engels hadden we een erg gezellig gesprek. De sfeer was ontspannen en ik voelde me heel welkom. Dit is wat mensen bedoelen als ze zeggen dat ze in een warm bad terecht zijn gekomen.

Vanochtend waren we bij de garage waar de vrouw het woord voerde. Ik was aan het reizen en had snel hulp nodig, legde ze uit. Of ik misschien meteen geholpen kon worden? Mijn auto werd naar binnen gereden en onderzocht. Al snel bleek dat ik mijn voertuig moest achterlaten, misschien zelfs voor meerdere dagen. Geen prettig bericht, maar het echtpaar hielp me alsof het hun eigen probleem was. Mijn bagage werd overgeheveld naar hun auto. Terug in het hotel kreeg ik koffie en aandacht, en werd mijn volgende hotelreservering, in west Spanje, vakkundig en zonder kosten geannuleerd (wat eigenlijk niet mogelijk was).

Het lijken misschien maar kleine dingen maar voor mij was de hulp die ik kreeg overvloedig, en ongelooflijk fijn en geruststellend. Ik stond er niet alleen voor. Ze hielpen me met alle praktische zaken, en ze straalden een en al warmte uit, waardoor mijn oververhitte brein snel kalmeerde. Dit zijn echt heel lieve mensen.

Ik heb nog geen nieuws van de garage. Ik stel me in op een verblijf van meerdere dagen in dit hotel. Nu ik me er bij neer heb gelegd vind ik dit eigenlijk wel een mooie ervaring. Ik maak me vaak grote zorgen over deze wereld, in deze gepolitiseerde tijden, maar zo lang we op deze manier met elkaar om kunnen gaan, zal onze menselijkheid wel warm blijven, ook als mijn auto straks weer naar behoren gekoeld wordt.

Zolang ik hier ben — zonder auto — ga ik proberen aan mijn volgende boek te werken. Ik heb op mijn kamer een werkplek met een groot beeldscherm. Als ik opzij kijk, zie ik een zonnig groen heuvellandschap. Ik voel me best prettig. Later zal ik waarschijnlijk met veel plezier op deze dagen terugkijken.

Ik kan Hotel Osabarena van harte aanbevelen.


Wil je updates in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.